Ik werk al een kleine 10 jaar als procesmanager Afval en Reiniging voor de gemeente Schiedam. Mijn werkzaamheden zijn heel divers maar allemaal gericht op een schone en duurzame stad. Als Schiedammers hun afval netjes en gescheiden aanleveren, kan het worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Dat is goedkoper dan verbranden en bovenal veel beter voor het milieu.

De ervaring van bewoners
Het realiseren van een schone en duurzame stad is en blijft een flinke uitdaging. Zeker in wijken als Oost, waar niet alle bewoners de afvalregels kennen of zich geroepen voelen deze na te leven. Oost produceert een bovengemiddelde hoeveelheid zwerfafval en grofvuil, en met zo’n hoge snelheid dat het voor Irado soms nauwelijks is bij te benen. Dat is voor iedereen die zich wél aan de regels houdt af en toe behoorlijk ontmoedigend.

Ik ben ervan overtuigd dat de beste oplossingen en ideeën op tafel komen als álle betrokkenen aanschuiven: de gemeente, Irado, Toezicht en Handhaving, lokale ondernemers en bovenal de bewoners. Zij zijn ervaringsdeskundig en komen vaak met creatieve en onconventionele suggesties.

Ruimte voor experimenten
Ik sta open voor experimenten als die met de containertuintjes, de mobiele grofvuilinzameling en de Broodtrommel van Oost. Hoe groter de betrokkenheid van de bewoners – bij de plannen maar vooral ook bij de uitvoering -, hoe groter de kans van slagen. We zijn samen eigenaar van het probleem, maar óók van de oplossing. Het is geweldig om te zien wat deze experimenten doen voor de bewustwording rondom afval en afvalscheiding.

Wat nodig is om Schiedam schoon en duurzaam te krijgen, kan per wijk of per straat verschillen. Ik kom daarom graag langs om met groepjes bewoners van gedachten te wisselen. Ik ben bereikbaar via telefoonnummer 14010 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..