Ben je tussen de 12 en 22 jaar en heb je een passie voor beweging, theater of acrobatiek? Dan zoekt de Geluksparade jou! Onder begeleiding van professionals uit de beeldende kunst, theater- en circuswereld krijg je de kans om jouw persoonlijke visie op ‘geluk’ te ontwikkelen en te leren hoe je deze op een artistieke manier tot uiting brengt.

De Geluksparade is een onderdeel van het kunstproject van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Dit omvat workshops, de parade zelf en een blijvend kunstwerk in de openbare ruimte: een openluchtpodium dat ergens in de wijk zal worden geplaatst.

Wat ga je doen?
In een serie van vier workshops ontwikkel je onder begeleiding van professionals een eigen visie op geluk. Die ga je vervolgens vertalen naar een choreografie met beweging, theater en acrobatiek. En die voer je tot slot op tijdens een parade door de wijk. Er is plek voor alle jongeren die in Oost wonen of er naar school gaan, ook jongeren met een (fysieke) beperking.

Cadeau aan de wijk
Met dit project wil de kunstenaar vooral de jonge generatie Oosterlingen letterlijk een podium bieden om hun geluk en successen met elkaar en de rest van de wijk te delen. De parade trekt door de wijk en eindigt bij het kunstwerk, dat daarmee officieel wordt ingewijd en beschikbaar wordt gesteld aan de wijkbewoners voor toekomstige feestelijke gelegenheden.

Praktische informatie
De workshops vinden plaats op zaterdag 14, 21 en 28 september en 5 oktober 2024 in Wijkhuis Oost. De parade trekt op zaterdag 12 oktober van 12.00 tot 12.45 uur door de wijk. 

Meer informatie en aanmelden
Op de projectwebsite staat alles wat je weten wilt. Je kunt je daar ook online aanmelden.


Achtergrond
Het kunstproject vormt het sluitstuk van de grootschalige herinrichting van de Boerhaavelaan, Lorentzlaan en Professor Kamerlingh Onneslaan, die tussen 2017 en 2022 is uitgevoerd. De criteria voor het kunstwerk werden vastgesteld door een klankbordgroep van bewoners, in samenwerking met de gemeentelijke afdeling Cultuur en een onafhankelijke kunstcommissie. De belangrijkste voorwaarde: het kunstwerk moest ook het contact tussen wijkbewoners versterken. Verschillende kunstenaars dienden voorstellen in, waarbij het voorstel van Thomson het meest enthousiast werd ontvangen. Aanvankelijk was het plan om een kunstwerk op de rotonde bij De Peperklip te plaatsen, maar dit bleek onhaalbaar door de aanwezigheid van kabels en leidingen onder het terrein.
In de begroting van de herinrichting was geld opzijgezet voor een kunstwerk. De bewoners van de klankbordgroep hebben aanvullende financiering aangevraagd via het wijkbudget.