Sharda Ramjiawan doet al ruim dertig jaar vrijwilligerswerk in Oost, in het bijzonder voor vrouwen met een niet-Nederlandse achtergrond. Sharda staat dag en nacht voor ze klaar, maar stimuleert ze ook de regie over hun leven in eigen hand te nemen. 

'In Oost wonen veel migrantenvrouwen die te maken hebben met armoede, laaggeletterdheid of huiselijk geweld. Sommigen hebben pas na jaren de moed om iemand in vertrouwen te nemen. Ik bied ze een luisterend oor en nadat ze hun hart hebben gelucht, zetten we alles rustig op een rijtje. We kunnen wat er is gebeurd niet terugdraaien, maar wat kunnen we doen om de omstandigheden te verbeteren? We beginnen met een telefoontje naar een advocaat, een dokter, de sociale dienst of andere instantie. Als de taal een probleem is, ga ik mee naar een afspraak en vat ik na afloop nog een keer samen wat er is besproken. Ik dring er wel altijd op aan dat mensen Nederlands leren, want dat is een belangrijke voorwaarde om je hier te kunnen redden.

Het is belangrijk dat je kwetsbare mensen blijft aanspreken op hun gezonde zelf. Hoe ellendig je situatie ook is, je schiet er niets mee op als je jezelf als slachtoffer blijft zien. Naast dat je gekwetst, angstig of eenzaam bent, ben je ook een mens met dromen en talenten. Ik vraag daarom altijd dóór. Wat vind je leuk om te doen en waar ben je goed in? Houd je van dansen? Kom dan dansles geven in het wijkhuis. Kun je lekker koken? Laat anderen van jouw recepten genieten. Als mensen doen waar ze plezier in hebben en daarin worden erkend, zie je ze opbloeien.’