Blikjes, flesjes, chipszakjes en snoepverpakkingen: zwerfafval staat hoog op de lijstjes van ergernissen van wijkbewoners. Je kunt je er verschrikkelijk aan ergeren, maar je kunt ook in actie komen. Een groeiende groep Oosterlingen bindt, gewapend met prikstok en afvalzak, de strijd tegen het zwerfafval aan. 

Plandelen is een Zweeds idee dat inmiddels over de hele wereld is overgenomen. Via bewoner Kitty Hollestein is het initiatief in 2020 ook in Oost geland. Om de week op dinsdagavond om 19.30 uur verzamelt een groepje bewoners voor de deur van Wijkhuis Oost (Boerhaavelaan 79) om een uurtje te plandelen: al wandelend zwerfafval opruimen. Iedere keer wordt een ander stukje wijk afvalvrij gemaakt. Je kunt aansluiten wanneer je maar wilt, en aanmelden is niet nodig. Kijk in de wijkagenda voor de data.

In het weekend is de plandelgroep van pastoor Biser actief. Zij starten op het Van 't Hoffplein en nemen vanaf daar steeds een andere route de wijk in. Onderweg gaan ze met Bulgaarse bewoners en passanten in gesprek om informatie over het Nederlandse afvalsysteem te verstrekken.

Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid in jouw eigen buurt plandelen wanneer het jou uitkomt. Of een eigen groepje in jouw straat of buurt starten. Meer weten? Neem contact op met afvalcoach Natascha (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06–23605361).

Plandelen draagt niet alleen bij aan een schone wijk, maar ook aan een gezellige wijk. De plandelaars en andere bewoners die zich inzetten voor een Schoon Oost treffen elkaar vier keer per jaar op de Afvalborrels van Oost.